Super griz od zobi

Updated: Oct 13, 2018


Na riječ griz mi se inače dižu dlake po cijelom tijelu i to ne u pozitivnom smislu. Ne znam kad sam točno prestala voljeti griz, ali mislim da je to bilo nekad davno u vrtiću. Što mi se točno zamjerilo ne znam više ni sama, vjerojatno okus kravljeg mlijeka kojeg nikad nisam voljela. No bilo kako bilo, korak po korak, ljubav između mene i griza se ponovno rodila.


fini griz od zobi :)


Griz je odličan za doručak ili kao brzi desert. Skuhaš brzinski griz, bez pretjerivanja gotov je za 3 minute, dodaš mu pokoju superfood namirnicu i uživaš. Na policama zdravih dućana, pa čak i većih supermarketa možeš pronaći mnoštvo raznih vrsta hoćeš s ili bez glutena. U ovom receptu koristim zobeni griz, no ti možeš odabrati i neki drugi. Vrijeme kuhanja i količinu tekućine prilagodi žitarici koju koristiš.


Zob je kraljica zdrave prehrane


Zob je kao žitarica nezaobilazna u zdravoj prehrani. Osobno ju volim na tisuće raznih načina. Koristim ju za zgušnjavanje slanih jela, za jutarnje kaše, za granolu, za kolače, juhe, popečke…. Zašto je zob toliko popularna? Bogata je manganom, magnezijem, selenom, kalcijem, cinkom i bakrom.. Ovo je namirnica niskog glikemijskog indeksa, a dugo održava sitost pa je odlična za mršavljenje. Pomaže u reguliranju šećera u krvi te snižavanju kolesterola. Sadrži velike kočine biotina, pantotenske kiseline i folne kiseline te je odlična za kožu, kosu i nokte. Ako želiš blistati iznutra i izvana neka zob pronađe mjesto u tvojoj kuhinji.


Sastojci:


2 šalice zobenog ili nekog drugog biljnog mlijeka

2 žlice zobenog griza

2-3 žlice sirovog kakao praha

2 -3 žlice javorovog sirupa

1 mala žličica burbon vanilije

*za ukrašavanje po želji: maslac od lješnjaka ili neki drugi orašid, orašasti plodovi, voće..
Postupak:


1. Zagrij mlijeko i dodaj mu griz, miješaj na laganoj vatri do dok se zgusne.

2. U kuhani griz umiješaj kakao, sladilo, vaniliju.

3. Pripremljeni griz razdijeli u posudice za posluživanje.

4. Ukrasi po želji.

5. Griz možeš jesti topli ili rashlađeni kao puding.

6. Uživaj.

102 views0 comments

Recent Posts

See All