Leća- bolognese umak

Za vegansku varijantu bolegnese umaka s lećom već i vrapci znaju na grani. Dobar je, jako dobar ako se mene pita. Čak i moj najveći kritičar , čitaj dijete od 4.5 godine obožava leća-bolognese. U ovaj umak možeš ubaciti i dodati hrpu raznog povrća. Meni je ovo idealna način uvaljivanja povrća djevojčici koja se mršti već na sam spomen tikvice i patliđana. I tako skuham ja leću,ubacim patliđan i tikvicu i gledam malu kako uživa u pravom zdravom obroku. Svi sretni i zadovoljni.


Veganski bolognese umak s lećom


Leća kako i zašto baš ona?


Leća je namirnica koja se već od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Ubraja se u mahunarke. Postoje mnoge sorte leće koje se razlikuju bojom i veličinom. Za bolognese umak možeš koristiti smeđu ili zelenu leću. Leća igra uz ostale mahunarke dosta važnu ulogu u biljnoj prehrani jer je bogata aminokiselinama. Osim proteina najvažnija dobrobit leće je što obiluje vlaknima koja su odlična za probavni sustav. Dobra je leća i za regulaciju šećera u krvi te još niz drugih stvari. Sadrži značajne količine vitamina i minerala; vitamin B6, fosfor, magnezij, željezo, timani, cink… Kalorijska vrijednost joj je niska, a opet zbog velikog sadržaja vlakana izaziva osjećaj sitosti. Leću je najbolje kupiti suhu. Nije potrebno prethodno namakanje kao kod pripreme nekih drugih suhih mahunarki. Uvrsti ju u svoj jelovnik jer je fina i zdrava.


Recept:

1 šalica leće

1 luk

2-3 češnja češnjaka

1 mrkva

1 korijen peršina

¼ korijena celera

½ patliđana

¼ tikvice

4-5 oraha

300 grama umaka od rajčice

150 ml temeljca

Lovorov list

Crni papar

Himalajska sol

Maslinovo ulje

5 listića bosiljka

1 žličica origana

1-2 žličice agave ili smeđeg šećera

Tjestenina po želji


Postupak:

1. Isperi leću pod mlazom tekuće vode. Prema potrebi ponovi nekoliko puta.

2. Zagrij vodu do vrenja, dodaj sol i kuhaj leću 20- 30 minuta.

3. Očisti i oguli mrkvu, peršin i celer. Naribaj ih na sitno.

4. Na sitne kockice nareži patliđan i tikvicu.

5. Očisti i nasjeckaj luk i češnjak.

6. Kad je leća kuhana procijedi ju i isperi.

7. U posudi zagrij 2 žlice maslinovog ulja, dodaj luk i staklasto ga poprži 2-3 minute, dodaj mu češnjak, mrkvu peršin i celer dinstaj 2-3 minute te dodaj patliđan i tikvicu i opet dinstaj 2-3 minute.

8. Leću ubaci ostalom povrću te dodaj umak od rajčice ( može i svježa rajčica ali oguljena i očišćena te nasjeckana na sitne kockice), ako koristiš gotov umak dodaj agavu ili smeđi šećer.

9. Leći dodaj temeljac, lovorov list i origano.

10. Na laganoj vatri kuhaj 20-30 minuta.

11. Za kraj dodaj crni papar i sol ako je potrebno.

12. Skuhaj tjesteninu prema uputama.

13. Gotovo jelo ukrasi listovima svježeg bosiljka.

14. Dobar tek!


*umjesto parmezana možeš koristiti prehrambeni kvasac koji uz veoma sličan okus pravom parmezanu ima odlična nutritivna svojstva i prava je riznica esencijalnih aminokiselina, vitamina B kompleksa i minerala,a uz to ne sadrži niti laktozu niti gluten!

157 views0 comments

Recent Posts

See All