Juha od šparoga i arame algeSvaki put kad ugledam šparoge poludim od sreće. Šparoge su jedno od povrća kojeg možeš spremati na stotinu raznih načina. Šparoge sa jagodama na salatu, blanširane šparoge s maslinovim ulje, šparoge na grilu i tako bih mogla nastaviti u nedogled. U nastavku ti donosim recept za brzu i jednostavnu juhu.


Zašto obožavam šparoge i arame?


Nutritivno šparoga je veoma bogata namirnica, mogla bi se svrstati u superfood , a istovremeno je njena kalorijska vrijednost izrazito niska. Što znači ako si na dijeti prije ljeta slobodno navali na šparoge! Sadrži vitamine A,K,B,C i E, željezo, bakar, mangan, kalij, cink, selen, folnu kiselinu i mnogo vlakna. Šparoge imaju antiupalna svojstva jer su bogate flavonoidima i još nizom drugih antioksidansa. A alge? Alge su bogate mineralima,vitaminima, čiste organizam i osvajaju svojim sadržajem vlakana. No sa unosom algi ne treba pretjerivati. Sad sigurno želiš probati šparoge i arame alge ako još nisi, pa ajmo na recept.


Recept:


½ glavice luka

10- 15 većih šparoga

4 sušene shiitake gljive

2 srednja krumpira

600 ml temeljca

1-2 žlice maslinovog ulja

Himalajska sol

Crni papar

¼ žličice sušenog češnjaka (može i sviježi)

Arame alge (po želji)


Postupak:


1.Luk nasjeckaj na sitne kockice.

2.U lonac stavi 1-2 žlice maslinovog ulja, zagrij i dodaj luk, smanji vatru i prži luk dok ne postane staklast.

3.Krumpir oguli i nareži na manje kockice, dodaj luku i kratko prži.

4. Šparoge operi i prelomi kod tvrdog dijela, tvrdi dio odstrani,a ostatak narežei na duljinu od 2-3 cm. Luku i krumpiru dodaj šparoge, sve zalij temeljcem ( ako nemaš svoj temeljac možeš koristiti i povrtnu kocka)

5.dodaj sušene shiitake gljive, himalajsku sol i kuhaj 15 minuta.

6.Kad je krumpir kuhan,izvadi shiitake gljive nareži ih na ploške, možeš izvaditi i nekoliko vrhova šparoga za ukras.

7.Ostatak juhe izmiksaj štapnim mikserom. Začini paprom i dodaj još soli prema potrebi.

8. Na kraju ako želiš ukrasi sjemenkama, prepečenim kruhom, algama….*Arame se pripremaju veoma jednostavno. Uzmeš šačicu ovih končastih algi i namočih ih u šalicu vode, ispereš 2-3 puta i namačeš 15 minuta. U tih 15 minuta arame četverostruko povećaju svoj obujam. Ocijediš višak tekućine i arame ubaciš u juhu.


Dobar tek!

32 views0 comments

Recent Posts

See All